perjantai 5. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERIN 6. LUUKKU: Omatekoiset herkkulahjat








Omatekoisia lahjoja on mukavaa antaa ja saada.


Pyhän Sylvin joulukalenterin luukuista tulee kahdenlaisia lahjavinkkejä: herkkusuille jotain hyvää, sekä kauneudenhoitoon liittyviä juttuja. Tänään luukusta tulee herkkuja!


Lahjan ei välttämättä tarvitse olla kokonaan tehty itse, mutta saajan mieltä lämmittää, jos on hieman nähty vaivaa: ei suoraan kaupasta ostettua, vaan esim. tuotteen pakkauksen koristeluun on käytetty sitä omaa ja kallista vapaa-aikaa.


Omatekoisten lahjojen hinnaksi ei useinkaan tule päätä huimaavia summia, mutta idea onkin kaikessa muussa: kekseliäisyydessä, tuotteen ulkonäössä ja koristelussa yms.


Netistä saa vinkkejä mielin määrin ja tässäkin olisi muutama idea:











Lumiukkosoppaa ystävän lapsille



Idea on hauska ja yksinkertainen:

Sellofaaniin pakataan kaakaojauhetta (voi tehdä itse herkullisen sekoituksen, ohje alla, taikka ostaa valmiita annospusseja), vaahtokarkkeja lumipalloiksi, piparminttukarkkikeppejä sekoitustikuiksi. 




Mukaan vielä runo:



Kun pakkanen ulkona otettaan kiristää,
lumiukkosoppa tää mieltäsi piristää.
Ensin kuumaan maitoon kaakaosta liemi keittele,
ja lumipallot mukaan heittele,
lopuksi vielä kunnolla lumiukon kävelykepillä sekoittele.
Soppa lämmittää ja ilostuttaa mieltä, saat näyttää pakkasukolle kieltä!




Koristelin lasipurkin kauniilla kuvilla, lumiukko-elokuvaa silmällä pitäen, sekä rullasin mukaan vielä kyseisen elokuvan tunnuslaulun sanat.

Tein tästä lumiukkospasta minttuversion ostamalla piparmintun makuisia vaahtokarkkeja. 
Tein myös itse herkullisen luksuskaakaosekoituksen.





Luksuskaakao:



AINEKSET:

1 annos

·         3/4 dl

·         1 dl

·         100 g

·         2 tl

·         1 tl

·         1/2 g



Tee näin:

·         Sekoita kaikki ainekset keskenään ja sulje pussiin tai lahjapurkkiin. Liitä mukaan annosteluohje: Sekoita 2 rkl luksuskaakaota 2 dl:aan kuumaa kevytmaitoa ja nauti.

•Tumman suklaan saat nopeasti liukeneviksi lastuiksi kuorimaveitsellä, juustohöylällä tai raastimen karkealla terällä.































































































Poksahtelevaa Pjoulua kavereille!





Poppareistahan pitävät kaikki! Tämän lahjan voi antaa kenelle tahansa!

Popparijyvät lasipurkkiin, valmistusohjeet mukaan ja yksinkertainen, mutta hauska pakettikortti jossa toivotetaan ”Poksahtelevaa Pjoulua”!

Lasipurkki ei välttämättä tarvitse koristelua, mutta kirjoitin siihen ”naksutuskoneella” tekstin ”POP CORN”, sekä liimasin muutaman liitutauluteipistä leikatun tähden.  Punainen nauha antaa vielä juhlavan loppusilauksen.

Tässä(kään) lahjassa ei kustannukset ole kovinkaan suuret: Lasipurkki voi olla esim. käytetty kurkkupurkki, josta on liotettu etiketti pois. Jyvät maksaa noin euron puolen kilon pussi ja nauha löytyy kaapista!







        Popkorni 
              poo 
                   popataan, 
                        popalisko 
                                polli ko 
                                     possahtaa! 
































































Tryffeleitä isoisälle





Suut makiaksi!


Suklaiset tryffelikarkit kuuluvat jouluun. Ainakin isoisän jouluun. Hänelle voisi kauniiseen kääreeseen sujauttaa makoisan määrän herkullisia tryffeleitä, jonka hän saa aattoiltana repiä riekaleiksi lueskellessaan mummulta saatua lahjakirjaansa: ”Näin opettelet joogaamaan”!


Itse kierein tällä(kin) kertaa alta riman ja ostin näppäränä tyttönä valmiita ryhveleitä.


Laitan tähän kuitenkin erään mielenkiintoiselta vaikuttavan ohjeen, jos joku haluaa kokeilla! (Voi kertoa tänne sitten, että onnistuiko…)

Pusseiksi tryffeleille ostin vanhaa paperia matkivia paperipusseja, jotka mielestäni sopivat tähän tarkoitukseen melko hyvin. Vanhan kirjan sivuistakin voisi taitella rasian, ja sisälle silkkipaperia vaikkapa.
Tämän pussin suljin kirjain-teipeillä ja sehän on siinä....







Valmistusaineet

2  dl
kuohukermaa
1/2  dl
sokeria
150  g
maitosuklaata
150  g
taloussuklaata
50  g
 voita
3  rkl
punssia , cointreau- tai kahvilikööriä tai konjakkia
60  kpl
makeisvuokia

PINNALLE
400  g
valkosuklaata
100  g
tummaa suklaata


Valmistusohje
·         Kuumenna kerma kattilassa ja anna kiehua hiljalleen 5 min. Ota kattila liedeltä. Lisää sokeri, paloiteltu suklaa ja pehmeä voi nokareina. Sekoita tasaiseksi (ja lisää viimeiseksi alkoholi). Peitä. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.
·         Muotoile seoksesta pieniä, pyöreitä tryffeleitä käsien välissä tai kahden pikkulusikan avulla. Laita pakastimeen kovettumaan.
·         Kasta tryffelit haarukan avulla sulatetussa valkosuklaassa. Käytä sulatuksessa kapeaa, korkeareunaista kattilaa tai astiaa, jotta kastaminen on helpompaa. Valuta koristeraidat sulatetulla tummalla suklaalla. Anna jähmettyä leivinpaperin päällä. Siirrä pieniin makeisvuokiin. Säilytä pakastimessa.

VINKKI
·         Hanki tryffeleiden pyöritystä varten ohuet, kertakäyttöiset muovihanskat apteekista. Mikäli massa pehmenee pyörityksen aikana liikaa, laita se välillä jääkaappiin.


















































Kälylle herkulliset dippijauheet


Joka kaupasta saa valmiita dippijauhepusseja, mutta sellaisen voi sekoittaa itsekin erilaisista mausteista. 

Mausteet voi pakata kauniisiin lasipurkkeihin etiketteineen ja mukaan laittaa ohjeet ja vihjeet tuotteen käytöstä.

Nämä ihanat jauheet tilasin Prima-mausteelta  ja ovat hieman erilaisia:







Sweet Mango & Chili Spice Mix kastikkeisiin


”Täydellinen maustesekoitus kylmiin kastikkeisiin ja grillaukseen.
Mahtava mauste grillatulle lihalle, hedelmille ja vihanneksille! Mielettömän ihana dippinä!”

Tähän dippiin käytetään 2 ruokalusikallista ja 3 dl ranskankermaa.
Anna tekeytyä reilusti puoli tuntia ennen nauttimista!





























Sourcream & Onion - kastikkeisiin tai dippeihin


”Klassinen yhdistelmä ranskankerman ja sipulin makua.
Kokeile kermaisten kastikkeiden lisäksi kylmiin kastikkeisiin, dippeihin, popcorneille ja sipseille.. Jännittävä vaihtoehto ranskalaisten mausteeksi! Soveltuu hienosti myös suolaiseen leivontaan ja pehmeä jauhe on helppoa käyttää.”

Kokeile myös hurmaavaa dippikastiketta; sekoita noin 2 tl juustomaustetta purkilliseen kermaviiliä, anna maustua jääkaapissa 20 minuuttia.
Käytä kylmänä kastikkeena vaikkapa uuniperunalle tai -lohelle, tai dippaile suosikkivihanneksiasi ja nauti!

Tällaiset lahjat ovat hauskoja viedä kenelle tahansa herkuttelijalle, joka tykkää kokeilla jotain uutta, vaikkapa kanasalaatin kanssa chili-mango-kastiketta!





















Polkkakarkkikepit pikkusysterille


Piparmintun tuoksua & makua jouluun!

Osta kasa karkkikeppejä ja kiedo ne punaiseen huopaan. 

Loppusilauksen antaa pallonauhasta taiteiltu rusetti!




































Saaristolaisleipä naapurille



Kuka voisi vastustaa tuoretta leipää!

Joulupöydän suosikkeihin kuuluu saaristolaisleipä ja mikäs sen ihanampi lahja/ tuliainen olisikaan kuin leipä, joka on vielä itse leivottu!


Leivän voi kietoa vielä kauniiseen keittiöpyyhkeeseen ja näin tuliainen on täydellinen! 


Ohjeen leipään löydät mm. täältä





















































Brownie-ainekset mummolle


Lasiseen purkkiin on hauska koota brownie-ainekset kerroksittain. Näyttää hyvältä ja lopputulos maistuu herkulliselta. Helpottaa myös kiireistä leipuria ja saa nopeasti tehtyä jotakin tarjottavaa jos yllätysvieraita on ovella!






Laita lasipurkkiin seuraavat aineet:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl rouhittuja pähkinöitä
1,5 dl tummaa kaakaota
2 dl rouhittua valkosuklaata
2,5 dl sokeria



Kun ainekset ovat purkissa, liitä vielä seuraavanlainen ohje mukaan:





BROWNIE PURKISSA


Laita uuni lämpiämään 175°:een.

Sekoita kuivat aineet purkissa keskenään.

Vatkaa 2 kananmunaa ja sekoita siihen 75 grammaa jäähtynyttä voisulaa, sekä kuivat aineet nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa, jotta taikinasta ei tule sitkeää.

Vuoraa uunivuoka (n. 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina tasaisesti vuokaan.

 Paista brownieta uunin keskitasolla n. 20 min, kunnes pinta on kypsä, mutta sisus vielä kosteaa. Älä paista liikaa, ettei browniesta tule kuivaa.
Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä esim. vaniljajäätelön kera.













































Velikullalle parhaita herkkupähkinöitä



Kaupan herkkuosastolta löytää herkullisia maustamattomia pähkinöitä!

Laita pannulle tilkka öljyä ja paahda pähkinöitä lisäten jotain jännittäviä mausteita. Miten olisi savupaprika tai vaikka Santa Marian Fajita-mausteseos! Taatusti vievät kielen mennessään!

Pähkinät voi pakata vaikka cocktail-lasiin ja ”sekoitustikuksi” hopeanvärisen piipunrassin!







































 Toffeepatukoita, kenelle tahansa!


Kuvittele mielessäsi ihanaa makuyhdistelmää: pehmeää kinuskitoffeeta, valkoista suklaata, kuivattuja hedelmiä ja marjoja…..
Tätä kaikkea hyvää herkkua ovat nämä ihanuudet!
Jos näistä ei tule suosikkilahjoja, ei sitten mistään!

Jos patukoita riittää annettavaksi, paketoi ne vaikka sellofaaniin.


Kas tässä ohje:

Toffeepatukat


(Esim. kapea leipävuoka)
Ainekset:
2 dl Taloussokeria
0,5 dl Tummaa siirappia
2,5 dl kuohukermaa
130 g valkosuklaata
40 g voita

Päälle vielä kuivattuja hedelmäpaloja ja marjoja esim. rusinoita, karpaloita…


1. Mittaa sokeri, siirappi ja kerma kattilaan. Anna kiehua tasaisesti poreillen, välillä sekoittaen, 30–45 minuuttia, kunnes seos näyttää paksulta kinuskilta.
2. Siirrä kattila liedeltä, jäähdytä 5 minuuttia ja sekoita pilkottu rasva ja valkosuklaa joukkoon.
3. Kaada seos leivinpaperoituun vuokaan ja levitä kuivahedelmä- ja marjapalat päälle kevyesti painaen. Jäähdytä yön yli jääkaapissa.
4. Paloittele terävällä veitsellä ja pakkaa sellofaaniin.
Säilytä pakatut makeiset jääkaapissa.
Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.











































Näihin herkullisiin ajatuksiin ja kuviin on kiva lopettaa! 

Ja hei, Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!!




Lippulaulu


Siniristilippumme,
sulle käsin vannomme, sydämin:

sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin.- 




Kuin taivas ja hanki Suomen
ovat värisi puhtahat.

Sinä hulmullas mielemme nostat
ja kotimme korotat.- 




Isät, veljet verellään
vihki sinut viiriksi vapaan maan.

Ilomiellä sun jäljessäs käymme
teit’ isäin astumaan.- 



Sun on kunnias kunniamme,
sinun voimasi voimamme on.

Sinun kanssasi onnemme jaamme
ja iskut kohtalon.- 



Siniristilippumme,

sulle valan vannomme kallihin:
sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin.








HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ





2 kommenttia:

  1. Kiitti näistä ihan älyttömän hyvistä lahjaideoista! Tänä vuonna aion antaa "aikuislahjoiksi" itsetehtyjä herkkuja :)

    Mukavaa joulukuuta!

    Marjo

    VastaaPoista
  2. Kiitti Marjo kivasta palautteesta!! Tarkoitus onkin inspiroida muitakin antamalla vinkkejä ja kiva jos onnistuin siinä :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)